Save the cashmere | Arela For Good

Maiju

29.3.2017

Miju on aina innoissaan kun second hand -kulttuuri etenee. Reilu viikko takaperin suomalainen vaatebrändi Arela järjesti tuotteidensa second hand -myyntitapahtuman Helsingin liikkeessään. Myynnissä oli Arelan ja entisen Arelalizzan kasmir-neuleita, jotka oli kerätty asiakkailta myyntiä varten. Neuleet on putsattu, kammattu ja höyrytetty jälleenmyyntiä varten.

Tapahtuma on osa laajempaa Arelan For Good -konseptia, jonka tarkoituksena on pidentää tuotteiden elinikää lisäämällä kuluttajien tietoisuutta materiaalivalinnoista ja tuotteiden kunnossapitämisestä. Lisäksi Arela pyrkii lisäämään keskustelua kulutuspäätöksistä etenkin vaatteiden osalta. Second hand -toiminta on keskittynyt kasmirin ympärille, sillä hyvin huollettuna se säilyttää arvonsa ja palvelee kuluttajalta toiselle pitkään. Kasmirin ollessa suhteellisen uusi materiaali Suomessa, sen huollon ja ylläpidon tuntemus on vielä pientä. Arela onkin jo pidempään opastanut asiakkaitaan kasmirin huolossa sekä auttanut tuotteiden korjaamisessa niiden käyttöiän pidentämiseksi. Arela ottaa mielellään vastaan myös puhki kuluneetkin neuleet, sillä jäljellä olevaa lankaa voidaan taas hyödyntää neuleiden korjaamisessa.

Katsastimme Arelan second hand -valikoiman Helsingin liikkeessä, ja täytyy sanoa, että olimme todella positiivisesti yllättyneitä. Neuleet olivat todella hyvässä kunnossa ja valikoimaa oli kuitenkin yllättävän paljon. Tarjolla oli paljon ihania värejä eri sesongeilta sekä tietysti klassisempia neutraaleja joka sesongin värejä. Hinnat olivat normaalihintoja huokeampia, joten Arela todella tarjosi mahdollisuuden upeisiin kasmirlöytöihin. Neuleet on pesty ja huollettu tarkkaan, mistä ainakin Mijun mielestä kannattaakin maksaa. Toistaiseksi Arelan second hand -toiminta on kokeiluasteella, mutta me todella toivomme sen jatkuvan.

Meistä on ehdottoman tärkeää, että vaatemerkit alkavat ottaa vastuuta myös ostotapahtuman jälkeisestä osasta vaatteen kiertokulussa. Kun vaatemerkit sitoutuvat auttamaan kuluttajia pitämään tuotteistaan hyvää huolta ja jopa ottamaan vastaan käytettyjä tuotteitaan, alkaa tämä väistämättä heijastua myös tuotteiden suunnittelussa ja valmistusprosesseissa. Sillä ainakin Arelan kohdalla voi myös luottaa tuotteiden ajattomaan ja kestävään suunnitteluun, jolloin alunperinkin ostopäätöksiä on helpompi tehdä. Toistaiseksi Arela ottaa vastaan vain kasmirista valmistettuja tuotteitaan, mutta tämä on mielestämme jo upea alku.

P.S. Huomenna alkava samanlainen tapahtuma järjestetään Tampereella. You know what to do, Tampere peeps.


Miju is always excited to notice second hand culture expanding and taking steps forward. About a week ago a Finnish clothing brand Arela arranged a second hand event in their Helsinki shop where they were selling used Arela and former Arelalizza cashmere garments collected from customers. The knits had been washed, combed, steamed and mended for resale. This event is part of bigger Arela For Good concept that aims to lengthen the life of garments by increasing awareness of clothing materials and maintenance and to discuss the significance of the clothing and consumption choices.

We appreciate that clothing brands start to take responsibility in post consumer part of the product cycle. Brands commiting to help consumers to take care of their products and also making possible to return used garments back to the brand inevitably starts to reflect in the clothing design and production. This way more timeless and long-lasting products are made and sold to customers in the first place.

Photos by Maiju Uusi-Simola